piątek, 4 września 2015

Blondie o smaku krówki

Dzisiaj blondie - czyli biała odmiana ciast brownie, uwielbianych przez miłośników czekolady. Blondie ma zbliżoną teksturę, kształt i podobnie jak brownie można je dowolnie modyfikować -  my spróbowałyśmy wersji z masą krówkową zamiast czekolady. Ciasto jest dosyć zbite, niezbyt lepiące, ale z dnia na dzień smakuje lepiej. Spróbujcie koniecznie, bo rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z książki "Wypieki".


Składniki:


125g miękkiego masła
200g jasnobrązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masy krówkowej
75g orzechów (u nas włoskie)

Przygotowanie:

1. Do dużej miski włóż masło i brązowy cukier, zmiksuj na jasną masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nieustannie miksując, następnie dodaj esencję waniliową i wymieszaj.

2. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łopatką, aż składniki się połączą. Dodaj masę krówkową i posiekane orzechy, wymieszaj szybko.



3. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Kwadratową blaszkę (nieduża - u nas o boku 20 cm) wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i piecz przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Odstaw razem z blachą do wystudzenia, pokrój w kwadraty.

Nasze oceny:

Basia: To blondie jest świetne - szybkie, proste i przede wszytskim pyszne. W zamkniętym pojemniku może spokojnie poleżeć kilka dni, ale kto by miał siłę tyle czekać. :D Moja ocena: 10/10.

Julka: Blondie - fajna opcja na zróżnicowanie wypieków typu brownie. Następnym razem będę piec chwilę krócej by było bardziej wilgotne. Moja ocena: 8/10.


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam blondi :) W sam raz na uczczenie dnia czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: czy ciasto jest bardzo słodkie? 200g cukru i 125g masy krówkowej (chodzi mi tutaj o gotowane słodzone mleko skondensowane np. takie z puszki z Gostynia) to dość sporo. Czy można zmniejszyć ilość cukru a dodać więcej masy krówkowej? Jaka powinna być prawidłowa konsystencja ciasta przed wypiekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest słodkie, ale nie tak słodkie jak sama masa krówkowa (gotowa z puszki). Konsystencja ciasta jest dosyć gęsta, ciężko spływa z łyżki. Możesz spróbować dodać mniej cukru, ale nie rezygnuj z niego zupełnie, bo z samą masą krówkową wyjdzie inna konsystencja i ciasto będzie przesłodzone.

      Usuń
  3. O, moje smaki! Takie blondie biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Świetny sposób na zastąpienie brownie :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter