Dzisiaj blondie - czyli biała odmiana ciast brownie, uwielbianych przez miłośników czekolady. Blondie ma zbliżoną teksturę, kształt i podobnie jak brownie można je dowolnie modyfikować - my spróbowałyśmy wersji z masą krówkową zamiast czekolady. Ciasto jest dosyć zbite, niezbyt lepiące, ale z dnia na dzień smakuje lepiej. Spróbujcie koniecznie, bo rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z książki "Wypieki".
Składniki:
125g miękkiego masła
200g jasnobrązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masy krówkowej
75g orzechów (u nas włoskie)
Przygotowanie:
1. Do dużej miski włóż masło i brązowy cukier, zmiksuj na jasną masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nieustannie miksując, następnie dodaj esencję waniliową i wymieszaj.
2. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łopatką, aż składniki się połączą. Dodaj masę krówkową i posiekane orzechy, wymieszaj szybko.
3. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Kwadratową blaszkę (nieduża - u nas o boku 20 cm) wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i piecz przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Odstaw razem z blachą do wystudzenia, pokrój w kwadraty.
Nasze oceny:
Basia: To blondie jest świetne - szybkie, proste i przede wszytskim pyszne. W zamkniętym pojemniku może spokojnie poleżeć kilka dni, ale kto by miał siłę tyle czekać. :D Moja ocena: 10/10.
Julka: Blondie - fajna opcja na zróżnicowanie wypieków typu brownie. Następnym razem będę piec chwilę krócej by było bardziej wilgotne. Moja ocena: 8/10.
Uwielbiam blondi :) W sam raz na uczczenie dnia czekolady :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy ciasto jest bardzo słodkie? 200g cukru i 125g masy krówkowej (chodzi mi tutaj o gotowane słodzone mleko skondensowane np. takie z puszki z Gostynia) to dość sporo. Czy można zmniejszyć ilość cukru a dodać więcej masy krówkowej? Jaka powinna być prawidłowa konsystencja ciasta przed wypiekiem?
OdpowiedzUsuńCiasto jest słodkie, ale nie tak słodkie jak sama masa krówkowa (gotowa z puszki). Konsystencja ciasta jest dosyć gęsta, ciężko spływa z łyżki. Możesz spróbować dodać mniej cukru, ale nie rezygnuj z niego zupełnie, bo z samą masą krówkową wyjdzie inna konsystencja i ciasto będzie przesłodzone.
UsuńO, moje smaki! Takie blondie biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPychota! Świetny sposób na zastąpienie brownie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Bardzo lubię takie ciasta, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto,. :)
OdpowiedzUsuńTo i ja chętnie sięgnę po kawałek :)
OdpowiedzUsuń